Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród szerokich możliwości, które oferuje kuchnia z Europy na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, kolorów i spora dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne potrawy włoskie
Pasty są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. Restaurants near Main Market Square Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się znudzić.
Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również canelloni, gnocchi, minestrone i liczne desery – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film